Helsinki on vihdoin ottamassa harppauksen kohti energiavallankumousta! Valtuustolle tullaan esittämään Hanasaaren kivihiilivoimalan korvaamista hajautetulla uusiutuvalla energiantuotannolla.

Tämä on asia, jonka eteen olen tehnyt paljon töitä. Helsingissä oli vuosia suunniteltu Hanasaaren kivihiilivoimalan remontoimista, jotta kivihiilen polttamista voitaisiin jatkaa vielä pitkää. Ainoaksi vaihtoehdoksi tälle järjettömälle investoinnille esitettiin uuden ja kalliin monipolttolaitoksen rakentamista. Moni oli tyytymätön, mutta kukaan valtuustossa ei tuntunut uskovan, että asiaan voisi enää saada muutosta. Juna oli kuulemma jo mennyt ja valtuuston kädet sidottu.

En ole koskaan halunnut hyväksyä sitä, että huonoja linjauksia ei voisi muuttaa. Siksi vihreät vaativat vuoden alussa kolmannen vaihtoehdon selvittämistä. Halusin, että Hanasaaren hiilivoimala jää historiaan ja sen sijaan Helsinki panostaisi uusiutuvaan hajautettuun energiantuotantoon sekä energiatehokkuutteen. Saman vaatimuksen esittivät upeta kansanliikkeet, jotka vaativat energiaremonttia ja hiilivapaata Helsinkiä.

Tämä on se vuosi kun maailman kivihiilen käyttö on kääntynyt laskuun. Tässä päätöksessä on kyse siitä, että Helsinki ottaa ilmastonmuutoksen tosissamme. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää sitä, että suljemme jokaikisen hiilivoimalan ja jätämme ison osan fossiilisista polttoainevarannoista polttamatta. Mutta lisäksi tässä päätöksessä on myös kyse siitä, millaista kaupunkia me rakennamme lapsillemme. Haluammeko heidän elävän menneisyyden kaupungissa, jonka rannoilla kohoavat kivihiilikasat? Vai haluammeko heidän kasvavan kaupungissa, joka uskoo, että asiat voidaan tehdä paremmin ja samalla antaa maailmalle toivoa?

Minusta huonoja päätöksiä pitää voida muuttaa. Periksi ei vain pidä antaa. Silloin pääsee elämään juuri tällaisia hetkiä, jolloin asiat yhtäkkiä ottavatkin valtavan harppauksen eteenpäin. Ja se tuntuu hienolta!