Kaikkien maahanmuuttajalasten pitäisi päästä päiväkotiin heti Suomeen tulon jälkeen. Tämä on sekä lapsen itsenä että meidän kaikkien etu. Mitä nopeammin lapsi oppii uuden kotimaansa kielen, sitä nopeammin Suomesta tulee hänen kotinsa. Ja parhaiten kielen oppii muiden lasten kanssa leikkien hyvän opettajan tukiessa kehitystä.

Ongelma on se, että suunta Suomessa on täysin toinen. Sipilän hallitus on rajoittanut monien maahanmuuttajalasten mahdollisuutta osallistua varhaiskasvatukseen. Lapsilla, joilla toinen vanhempi on työtön tai hoitaa pienempiä sisaruksia kotona, on oikeus saada ainoastaan 20 tuntia varhaiskasvatusta viikossa. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei riitä. Samalla lapsiryhmien kasvattaminen huonontaa lastentarhanopettajien mahdollisuuksia tukea maahanmuuttajalasten kielen kehitystä.

Kyse ei ole pelkästään lapsista, sillä äitien kielitaito vaikuttaa suuresti lasten sopeutumiseen ja koulumenestykseen. Vihreät ovat Helsingissä esittäneet, että kaupungin kotoutumisrahoja käytettäisiin leikkipuistoissa tapahtuvaan äideille suunnattun suomen kielen opetuksen lisäämiseen. Toivon, että nämä esityksen toteutuvat.

Meidän pitäisi rajoittamisen sijaan kannustaa maahamuuttajavanhempia kaikin tavoin viemään lapsensa päiväkotiin. Kielitaito vaikuttaa lapsen menestykseen läpi elämän. Suomeen on nyt tullut tuhansia lapsia, joiden äidinkieli ei ole suomi. Näiden lasten kotoutuminen on nyt meistä kiinni. Ja tässä meillä ei ole varaa epäonnistua.