Hetken ajattelin, että Sipilän hallituksen epäinhimilliset esitykset on jo nähty. Nyt saimme eteemme esityksen, jolla vaikeutetaan sotaa paenneita ihmisiä saamaan perhe luokseen turvaan. Tämä on esitys, jolla estetään naisia ja lapsia pääsemästä turvaan. Jatkossa vain kovapalkkaisen työpaikan saanut ihminen saisi perheensä Suomeen. Tämä on epäinhimillistä.

Miksi laki osuu juuri naisiin ja lapsiin? Yleensä perheestä lähtee ensimmäisenä liikkeelle isä, sillä hänen mahdollisuutensa selviytyä vaarallisesta matkasta on suurin. Kun isä pääsee turvaan, hän tekee kaikkensa saadakseen perheensä luokseen. Tämän takia turvapaikanhakijoista ensin saapuvat miehet, sen jälkeen naiset ja lapset. Nyt Sipilän hallitus läimäsee oven kiinni naisten ja lasten edestä.

Alunperin esityksen oli tarkoitus koskea myös suomalaisia, joiden perhe olisi ulkomailla. Kritiikki oli valtavaa, kun tajuttiin, kuinka moni suomalainen ei saisi puolisoaan tai jopa lastaan luokseen. Kritiikin seurauksena hallitus poisti suomalaisia koskevat rajoitukset. Mutta hädänalaisten ihmisten kohdalla armoa ei tunneta.

Jos toimeentuloedellytys oli vaikea suomalaisille, sotaa paenneille ihmisille se on mahdoton. Ymmärtääkseni perheenkokoajan pitäisi tienata kuukausittain nettona 2 600 euroa tuodakseen Suomeen esimerkiksi puolison ja kaksi lasta. Turvapaikan saaneet työllistyvät usein matalapalkka-aloille, jolloin suuria kuukausituloja on mahdotonta saada kokoon. Tietyt ryhmät voivat välttää tulorajan, jos ovat tarpeeksi nopeita, mutta aikarajat ovat todella tiukkoja. Hallitus on kuitenkin jo nyt ilmoittanut selvittävänsä muitakin keinoja vaikeuttaa ulkomaalaisten perheiden pääsemistä yhteen.

Välillä Sipilän hallituksen politiikan epäoikeudenmukaisuus saa vaipumaan epätoivoon. Mutta periksi ei saa antaa. Tämä on vasta hallituksen esitys ja aion tehdä kaikkeni, jotta esitys kaatuu. Mutta siihen tarvitaan meitä kaikki. Me emme saa jättää sotaa pakenevia perheitä pulaan.