Avainsana: Syyria

Syyrialaiset perheet saavat mahdollisuuden

Inhimillisyys voi voittaa epätoivoiseltakin näyttävissä tilanteessa! Jotkut taistelut politiikassa tuntuvat niin mahdottomilta, ettei valonpilkahdusta heti edes ymmärrä. Sotaa paenneiden lasten ja aikuisten oikeus saada perhe luokseen on ollut tällainen asia. Nyt Suomen hallitus on taipunut. Suomi antaa yli sadalle sodan jalkoihin jääneelle syyrialaiselle mahdollisuuden hakea perheenyhdistämistä.

Yksi hallituksen epäinhimillisimpiä päätöksiä on ollut vaikeuttaa entisestään sotaa paenneita ihmisten mahdollisuutta saada perhe luokseen. Samaan aikaan monelle syyrialaiselle ja irakilaiselle on ollut mahdotonta edes tehdä perheenyhdistämishakemus. Suomi on edellyttänyt sodan jalkoihin jääneiltä perheiltä matkustamista Turkkiin Ankaran suurlähetystöön hakemuksen jättämistä varten. Turkki taas ei ole päästänyt näitä äitejä ja lapsia maahan. Tämä tarkoittaa, ettei perheillä ole ollut todellista mahdollisuutta edes käynnistää koko prosessia.

Olemme jo pitkään vaatineet sen mahdollistamista, että hakemuksen voisi jättää Libanonin Beirutissa. Meille on toistuvasti kerrottu, että tämä on mahdotonta. Nyt mahdottomasta tuli mahdollista. Suomi mahdollistaa perheenyhdistämishakemuksen jättämisen Beirutissa 133 syyrialaiselle, jotka eivät ole pystyneet hakemaan perheenyhdistämistä Turkin kautta. Tämä on valtavan suuri asia näille perheille. Nyt tästä poikkeuksesta on tehtävä käytäntö!

Lasten ja naisten saaminen turvaan sodan kauheuksista on inhimillistä ja oikein. Perheenyhdistämisen mahdollistaminen on tapa saada kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset turvaan. Näin he pääsevät pois sodasta ilman, että he joutuvat salakuljettajien armoille.

Tämä on pieni inhimillinen askel, mutta me saimme sen aikaan. Teidän tukenne tässä työssä on ollut se syy, että hallituksen on ollut pakko antaa periksi. Meitä on paljon. Mikään ei ole mahdotonta.

Kyselytuntikymys perheenyhdistämisen vaikeuttamisesta

Arvoisa Rouva puhemies,
Täällä on kuvattu hyvin sitä inhimillistä hätää, joka on meneillään Syyriassa ja Euroopan rajoilla.

Suomi on vastannut tähän historialliseen humanitaariseen kriisiin leikkaamalla kehitysyhteistyöstä, pienentämällä pakolaiskiintiötä, heikentämällä turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja vaikeuttamalla perheenyhdistämistä.

Ja tätä me kutsumme vastuunkantamiseksi. Sitä se ei ole.

Täällä kysyttiin aikaisemmin miten me estämme ihmissalakuljetuksen. Keino siihen on laillisten reittien luominen. Nyt hallitus sulkee näitä reittejä.

Arvoisa sisäministeri,
aiotteko te perua tiukennukset perheenyhdistämiseen ja helpottaa hakemuksen jättämistä Kabulin ja Beirutin lähetystöissä?

Vihreiden Emma Kari vaatii norminpurkua perheenyhdistämiseen – lisäkiristykset epäinhimillisiä

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari peräänkuuluttaa hallitukselta normien purkamista, jotta oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat voivat saada perheensä luokseen.

– Sipilän hallitus on ajanut läpi lukuisia epäinhimillisiä kiristyksiä Suomen turvapaikkapolitiikkaan. Perheenyhdistämisestä on tehty käytännössä lähes mahdotonta, mutta hallitus selvittää yhä lisää tiukennuksia. Uusia kiristyksiä ei tule missään nimessä toteuttaa ja toimeentulovaatimusta on syytä lieventää, toteaa Kari.

Suomen toimeentulovaatimukset ovat kohtuuttoman korkeat muihin maihin verrattuna. Ne perustuvat ministeriön ja Maahanmuuttoviraston väliseen sopimukseen, ja mm. ihmisoikeus- ja lapsijärjestöt ovat kritisoineet niitä voimakkaasti.

– Oma perhe on parasta lääkettä kotoutumiseen. Konfliktien keskellä elävillä ihmisillä ei välttämättä ole mahdollisuutta matkustaa heille osoitettuun lähetystöön. Esimerkiksi naisten ja lasten on käytännössä mahdotonta päästä Turkkiin jättämään hakemuksensa. Siksi myös Beirutin ja Kabulin lähetystöihin tulisi avata oleskelulupapalvelut. Lisäksi sähköisen hakemuksen jättämistä tulee helpottaa ja henkilökohtaisen asioinnin vaatimusta lieventää, vaatii Kari.

Sähköinen hakujärjestelmä on määrä ottaa käyttöön marraskuussa. Se ei kuitenkaan poista vaatimusta käydä tietyssä lähetystössä henkilökohtaisesti.

– On häpeällistä, että Suomi vastaa historialliseen humanitaariseen kriisiin leikkaamalla kehitysapua, pienentämällä pakolaiskiintiötä ja vaikeuttamalla perheenyhdistämistä, toteaa Kari.

Kyselytuntikysymys Aleppon pommituksista

Arvoisa puhemies,

Viime päivien kuvat Aleppon raunioista kaivettavista lapsista ylittävät jo sietokyvyn. Venäjä ja Syyrian hallitus pommittavat siviilejä taukoamatta. Tulitauko on rikottu eivätkä avustuskuljetukset pääse perille.

Nyt 300 000 ihmistä on saarroksissa Itä-Aleppossa, jota pommitetaan jatkuvasti. 85 000 lasta on loukussa kaupungissa.

Kysyn pääministeri Sipilältä,

mihin toimenpiteisiin Suomi aikoo ryhtyä EU:ssa ja YK:ssa, jotta Venäjä ja Syyrian hallitus saadaan viipymättä sitoutumaan tulitaukoon, ja että hädänalaisille ihmisille saadaan toimitettua ruokaa, vettä ja lääkkeitä ja että ihmiset saadaan turvaan?