Avainsana: veroparatiisit

Lakkautin tilini Nordeassa

Lakkautin juuri tilini Nordeassa. Minulla on ollut sama pankkitili pienestä lapsesta lähtien. Nyt julkaistuista Panamapapereista käy ilmi, että Nordea perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin. En halua pitää tiliäni pankissa, joka murentaa hyvinvointivaltion perustaa.

Veronkikkailun hinta Suomen valtiolle on arvioitu olevan jopa useita miljardeja euroja. Nämä rahat ovat pois lastemme kouluista, terveysasemista ja vanhainkodeista. Jos nämä luvut pitävät paikkaansa, veronsuunnittelun estämisellä voitaisiin perua Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset kokonaan.

Ongelma on kuitenkin Nordean kaltaisten toimijoiden lisäksi Sipilän hallituksen haluttomuus estää verovälttelyä. Valtiovarainministeri Stubbin paljon huomiota saanut hallintarekisterihanke on jättänyt varjoonsa Sipilän hallituksen toiminnan EU:ssa. Euroopan komissio julkaisi tämän vuoden alussa pitkään odotetun esityksensä verovälttelyn kuriin saamiseksi. Sipilän hallitus on kritisoinut useita paketin valmistelussa esillä olleita verovälttelyn vastaisia toimia.

Verokikkailun estäminen edellyttää avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämistä. Sipilän hallitus kritisoi kuitenkin jopa komission kehittämää listaa veroparatiiseista. Lista on kuitenkin tärkeä väline rahoituslaitosten sijoituskriteerien parantamisessa. Onneksi lista saatiin lopulta tehtyä. Samoin Suomi on nihkeillyt EU-maiden yhteistä yhtiöverotuspohjaa vastaan, vaikka nykyinen maiden välinen verokilpailu aiheuttaa valtavia verotulojen menetyksiä.

Pahin asia on kuitenkin se, että Suomi ei ole tukenut monikansallisten yritysten velvoitetta maakohtaiseen tilinpäätösraportointiin. Maakohtaista raportointia on vaadittu vuosikausia, jotta yrityksen saataisiin maksamaan veronsa niihin maihin, joissa ne tekevät voittoa. Lopulta komissio jätti veroraportointivelvoitteen pois esityksestään.

Panamapaperit paljastava meille ainostaan jäävuoren huipun. Nämä paperit ovat vuotaneet yhdessä maassa olevasta yhdestä firmasta. Kansainvälisellä verosuunnittelulla varastetaan valtavia summia meidän kaikkien yhteisiä varoja, niitä rahoja, joilla maksetaan lastentarhanopettajien, sairaanhoitajien ja poliisien paljon, joilla rakennetaan päiväkodit, koulut ja vanhainkodit.

Tässä asiassa on helppoa sanoa, että Suomen hallituksen tehtävä on puolustaa suomalaisten verorahoja. Siksi sen on muutettava linjaansa ja käytävä veroparatiiseja vastaan.

Hallintarekisteri on palannut

Muistatteko, kun valtiovarainministeri Stubb kertoi eduskunnalle, että 90 prosenttia asiantuntijalausunnoista olevan hallintarekisterin suhteen myönteisiä? Tosiasiassa luku oli lähempänä kymmentä prosenttia. Väärän tiedon antamisesta seurasi suuri kohu, jonka jälkeen Stubb lupasi, ettei hallintarekisteriä enää tuoda eduskuntaan. Silloin valtiovarainministeri sanoi, että hallitus “ei valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa”.

No toisin kävi. Nyt hallintarekisteri on palannut.

Hallitus toi tänään eduskuntaan uuden esityksen, jossa ei mainita enää sanaa hallintarekisteri, mutta se käytännössä mahdollistaa hallintarekisteröinnin suomalaisille sijoittajille ulkomailla. Rekisteröinti mahdollistaa osakeomistusten piilottamisen niin, ettei yksittäisten osakkeenomistajien selvittäminen onnistu enää kuten nykyään. Valtiovarainministerin ajama mahdollisuus helpottaa ulkomailla hallintarekisterin käyttöä voi poliisin ja verottajan mukaan lisätä veronkiertoa ja tukee harmaata taloutta.

Jostain syystä osakeomistusten salaaminen näyttää olevan hyvin korkealla Sipilän hallituksen asialistalla. Hyvinvointivaltion ylläpitäminen ja oikeudenmukainen verotus kuitenkin vaativat päinvastaista: läpinäkyvyyden lisäämistä ja harmaan talouden torjuntaa.

Pizzagate ja harmaa talous

Viiden euron pizzat ovat nousseet Suomen harmaan talouden ongelman ytimeen. Kansalaisia käsketään jahtaamaan halpaa pizzaa myyviä pienyrittäjiä, vaikka ravintola-alan harmaaseen talouteen olisi olemassa yksinkertainen ratkaisu. Se ei Sipilän hallitusta kiinnosta. Samaan aikaan hallitus helpottaa suuryritysten veronkiertoa.

Poliisia ei pidä asiasta syyttää. Heiltä on viety leikkausten seurauksena mahdollisuudet talousrikosten tehokkaaseen selvittämiseen.

Vihreät ovat esittäneet ratkaisuksi ravintola-alan ohimyyntiongelmaan uudenlaisen kassajärjestelmän käyttöönottoa. Ruotsissa tyyppihyväksytyt kassakoneet ovat olleet käytössä jonkin aikaa. Niiden ansiosta naapurissa on onnistuttu keräämään jopa 350 miljoonaa euroa enemmän veroja. Jos Suomeen saataisiin vastaava järjestelmä, niiden vaikutus verotuloihin olisi verohallinnon arvion mukaan jopa yli 100 miljoonaa euroa.

Kokoomukselle tämä uudistus ei kuitenkaan käynyt, eikä asiaa löydy Sipilän hallituksen ohjelmasta. Nyt poliisi sitten jahtaa pizzayrittäjiä ilmiantokampanjan avulla. Tämä on järjetöntä.

Vakava talousrikollisuus kasvaa nopeasti. Todellinen harmaan talouden pommi sijaitsee halpaa pizzaa myyvien pizzerioiden sijaan veroparatiiseissa ja talousrikoksissa. Niistä aiheutuu Suomelle miljardien eurojen tappiot. Sipilän hallitus on vastannut tähän ongelmaan lopettamalla poliisin harmaan talouden erillisrahoituksen.

Sipilän hallitus vähentää lähes 100 poliisia harmaan talouden vastaisesta työstä. Samalla hallitus leikkaa yritysten kansainvälistä veronkiertoa tutkivan Finnwatchin valtionavustusta 43 prosentilla. Lisäksi Hallitus esittää hallintarekisterin käyttöönottoa kotimaisiin pörssiomistuksiin. Rekisteri aiheuttaa merkittävästi lisää veronkiertoa ja vaikeuttaa harmaan talouden torjuntaa.

Eli poliisin tai pizzayrittäjien syyttämisen sijaan kannattaa katsoa hallituksen riveihin.