Avainsana: naiset (Page 1 of 2)

Kirjallinen kysymys äitiyspakkauksen nimen päivittämisestä

Äitiyspakkaus on suomalaisen perhepolitiikan ylpeydenaihe ja perhetukimuotona pakkaus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

Laki äitiysavustuksesta säädettiin 1937, ja avustusten jakaminen aloitettiin seuraavana vuonna. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille. Taustalla oli muun muassa huoli suurista lapsikuolleisuusluvuista. Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin ja vuonna 1949 se tuli kaikkien äitien saataville. Suomessa lapsi- ja äitikuolleisuus ovat jo pitkään olleet maailman pienimpiä.

Kun itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta, juhlitaan myös äitiyspakkauksen 80-vuotisjuhlavuotta. Tänä aikana suomalainen perhe-elämä on muuttunut merkittävästi ja nimi äitiyspakkaus on vanhentunut. Vauvat eivät ole vain äidin vastuulla, vaan lapsi tulee koko perheelle ja tänä päivänä perheitä on monenlaisia.

Kun tavoitteena on tukea isyyttä ja vahvistaa isien asemaa yhdenvertaisena vanhempana, on äitiyspakkaus-nimi isien asemaa vähättelevä. Yhdenvertaisempi nimitys paketille olisi vauvapakkaus tai perhepakkaus. Nimen päivittäminen olisi vahva viesti Suomen perheille, että vauva tulee molemmille vanhemmille. Vastuu vauvasta on yhteinen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin äitiysavustuslain päivittämiseksi niin että pakkauksen nimi tunnustaisi vanhempien yhdenvertaisuuden?

 

Helsingissä 7.3.2016

Emma Kari/vihr

Äidit tarvitsevat populismin sijaan tukea

Äitienpäivänä kaikki puhuvat äideistä. Tänään on se päivä, jolloin hallituksen juhlapuheissa piilotellaan sitä tosiasiaa, että Suomessa viedään nyt äitien asemaa vuosikymmeniä taaksepäin. Äidit ansaitsevat äitienpävän kunniaksi vähintäänkin rehellisyyttä.

Kaikkein halvinta populismia on tänä äitienpäivänä todistettu kokoomuksen suunnalta. Puolue, joka on itse vienyt läpi suurimman osan pienten lasten äitien asemaa heikentävistä päätöksistä, kritisoi omia esityksiään äitien edun nimissä ja esittää äitien asemaa parantavia uudistuksia. Mainostempaus on hyvin suunniteltu ja ajoitettu.

Yhtäkään kokoomuksen nyt esiin tuomaa uudistusta ei tietenkään ole hallituksen ohjelmissa, koska puolue ei ole niitä sinne neuvotellut. Ja koska puolue ei ole ajanut äitien aseman parantamista hallituksessa, vaan ainoastaan mainoksissaan, päivähoidon leikkaukset pysyvät eivätkä vanhempainavapaat tule muuttumaan. Tämän muut hallituspuolueet ovat jo todenneet.

Äitien asemaa parannetaan muuttamalla yhteiskunnan rakenteita ja asenteita. Jos politiikkaa ei olla valmiita parantamaan, siitä on kyettävä edes olemaan rehellinen. Sipilän hallitus tekee politiikkaa, joka kannustaa naisia pois työelämästä ja jäämään kotiin. Rehellistä on sanoa tämä ääneen.

Nyt juon aamukahvini loppuun ja lähden lasten kanssa pyöräretkelle. Äitienpäivänä pitäisi voida nauttia siitä, että maailma on ollut minulle niin hyvä, että olen saanut näin ihmeelliset lapset. Hyvää äitienpäivää te kaikki upeat naiset, jotka tasapainoilette lasten, työn ja yhteiskunnan odotusten kanssa. Ansaitsette kaiken mahdollisen tuen!

Perheenyhdistämisen vaikeuttaminen on epäinhimillistä

Hetken ajattelin, että Sipilän hallituksen epäinhimilliset esitykset on jo nähty. Nyt saimme eteemme esityksen, jolla vaikeutetaan sotaa paenneita ihmisiä saamaan perhe luokseen turvaan. Tämä on esitys, jolla estetään naisia ja lapsia pääsemästä turvaan. Jatkossa vain kovapalkkaisen työpaikan saanut ihminen saisi perheensä Suomeen. Tämä on epäinhimillistä.

Miksi laki osuu juuri naisiin ja lapsiin? Yleensä perheestä lähtee ensimmäisenä liikkeelle isä, sillä hänen mahdollisuutensa selviytyä vaarallisesta matkasta on suurin. Kun isä pääsee turvaan, hän tekee kaikkensa saadakseen perheensä luokseen. Tämän takia turvapaikanhakijoista ensin saapuvat miehet, sen jälkeen naiset ja lapset. Nyt Sipilän hallitus läimäsee oven kiinni naisten ja lasten edestä.

Alunperin esityksen oli tarkoitus koskea myös suomalaisia, joiden perhe olisi ulkomailla. Kritiikki oli valtavaa, kun tajuttiin, kuinka moni suomalainen ei saisi puolisoaan tai jopa lastaan luokseen. Kritiikin seurauksena hallitus poisti suomalaisia koskevat rajoitukset. Mutta hädänalaisten ihmisten kohdalla armoa ei tunneta.

Jos toimeentuloedellytys oli vaikea suomalaisille, sotaa paenneille ihmisille se on mahdoton. Ymmärtääkseni perheenkokoajan pitäisi tienata kuukausittain nettona 2 600 euroa tuodakseen Suomeen esimerkiksi puolison ja kaksi lasta. Turvapaikan saaneet työllistyvät usein matalapalkka-aloille, jolloin suuria kuukausituloja on mahdotonta saada kokoon. Tietyt ryhmät voivat välttää tulorajan, jos ovat tarpeeksi nopeita, mutta aikarajat ovat todella tiukkoja. Hallitus on kuitenkin jo nyt ilmoittanut selvittävänsä muitakin keinoja vaikeuttaa ulkomaalaisten perheiden pääsemistä yhteen.

Välillä Sipilän hallituksen politiikan epäoikeudenmukaisuus saa vaipumaan epätoivoon. Mutta periksi ei saa antaa. Tämä on vasta hallituksen esitys ja aion tehdä kaikkeni, jotta esitys kaatuu. Mutta siihen tarvitaan meitä kaikki. Me emme saa jättää sotaa pakenevia perheitä pulaan.

Maahanmuuttajalasten päästävä päiväkotiin

Kaikkien maahanmuuttajalasten pitäisi päästä päiväkotiin heti Suomeen tulon jälkeen. Tämä on sekä lapsen itsenä että meidän kaikkien etu. Mitä nopeammin lapsi oppii uuden kotimaansa kielen, sitä nopeammin Suomesta tulee hänen kotinsa. Ja parhaiten kielen oppii muiden lasten kanssa leikkien hyvän opettajan tukiessa kehitystä.

Ongelma on se, että suunta Suomessa on täysin toinen. Sipilän hallitus on rajoittanut monien maahanmuuttajalasten mahdollisuutta osallistua varhaiskasvatukseen. Lapsilla, joilla toinen vanhempi on työtön tai hoitaa pienempiä sisaruksia kotona, on oikeus saada ainoastaan 20 tuntia varhaiskasvatusta viikossa. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei riitä. Samalla lapsiryhmien kasvattaminen huonontaa lastentarhanopettajien mahdollisuuksia tukea maahanmuuttajalasten kielen kehitystä.

Kyse ei ole pelkästään lapsista, sillä äitien kielitaito vaikuttaa suuresti lasten sopeutumiseen ja koulumenestykseen. Vihreät ovat Helsingissä esittäneet, että kaupungin kotoutumisrahoja käytettäisiin leikkipuistoissa tapahtuvaan äideille suunnattun suomen kielen opetuksen lisäämiseen. Toivon, että nämä esityksen toteutuvat.

Meidän pitäisi rajoittamisen sijaan kannustaa maahamuuttajavanhempia kaikin tavoin viemään lapsensa päiväkotiin. Kielitaito vaikuttaa lapsen menestykseen läpi elämän. Suomeen on nyt tullut tuhansia lapsia, joiden äidinkieli ei ole suomi. Näiden lasten kotoutuminen on nyt meistä kiinni. Ja tässä meillä ei ole varaa epäonnistua.

Äiteihin kohdistuvat asenteet kertovat naisten asemasta

Tänään suomalainen tv-juontaja päätti salaa kuvata lentokoneessa vauvaansa imettävää naista, julkaisi kuvan netissä ja haukkui naisen julkisesta imettämisestä. Sanomattakin selvää, että tämä oli todella moukkamaista käytöstä lapsestaan huolehtivaa naista kohtaan. Mutta kyse on myös isommasta asiasta. Kyse on naisten vapaudesta.

Ympäröivän yhteiskunnan asennoituminen äiteihin vaikuttaa merkittävästi naisten asemaan yhteiskunnassa. Vauvan syntymä on ihana asia, mutta se myös rajoittaa naisen elämää monella tavalla. Imettäminen kodin ulkopuolelle on monelle naiselle todella vaikea ja herkkä asia. Jos äitejä häpäistään julkisesti vauvan ruokkimisesta, kotoa liikkeelle lähtemisen kynnys nousee entisestään. Tällöin naiset jäävät vauvoineen yksin kotiin.

Jos me haluamme, että naiset ja miehet ovat tässä maassa tasa-arvoisia, meidän on pyrittävä tasa-arvoiseen vanhemmuuteen. Tämä vaatii sekä äitiyden että isyyden tukemista. Se ei edellytä muutosta pelkästään neuvoloissa, päiväkodeissa ja kouluissa, se edellyttää muutosta koko yhteiskunnan asenteissa. Ja kenenkään ei pitäisi joutua häpäistyksi lapsestaan huolehtimisen takia julkisissa tiloissa. Sillä vuonna 2016 naisen paikka ei vain enää ole kotona.

Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa

Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Joka kolmas suomalainen nainen on joutunut puolisonsa fyysisen tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Tämä on järkyttävää ja häpeällistä.

Tänään on YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Kempeleen vastenmielinen raiskaus on tuomittu laajasti, mikä on oikein. Raiskaus on naisiin kohdistuvan väkivallan julmin muoto. Se on naisen pahin painajainen.

On surullista, että naisiin kohdistuva seksuaaliväkivalta tuntuu huolestuttavan eniten silloin, kun tekijä on ulkomaalainen. Silloin naisiin kohdistuva väkivalta typistyy poliittiseksi lyömäaseeksi. Tämä ei auta uhreja, eikä paranna naisten asemaa. Me emme voi leimata kokonaisia ihmisryhmiä näiden rikosten perusteella, emme suomalaisia miehiä, emmekä turvapaikanhakijamiehiä. Meidän on muutettava asenteita naisia kohtaan ja keskityttävä uhrien tukemiseen.

Totuus kuitenkin on, että suuri osa suomalaisten naisten kokemasta väkivallasta jää ilmoittamatta, selvittämättä ja rankaisematta. Poliisille ei soiteta, kun hakkaaja tai raiskaaja on oma mies. Parisuhdeväkivaltaa hävetään ja vähätellään. Onneksi kynnys ilmoittaa poliisille näyttää viime vuosina madaltuneen. Sen pitää madaltua entisestään.

Vihreät ovat jo pitkään tehneet työtä seksuaalirikosten rangaistusten tiukentamisen eteen. Naisten on saatava apua ja turvaa heti kun he sitä tarvitsevat. Jokainen lyönti on liikaa.

Äitiyslaki parantaisi sateenkaariperheiden lasten oikeuksia

Viime kauden lopulla silloinen pääministeri Stubb antoi pitkään odotetun äitiyslain kaatua. Äitiyslain olisi tehnyt naispareille syntyneistä lapsista vihdoin tasa-arvoisia eri sukupuolta olevien avoparien lasten kanssa: heidän vanhemmuutensa olisi voitu tunnustaa jo ennen syntymää.

Lain kaatuminen oli häpeällistä populismia lasten kustannuksella. On selvää, että äitiyslaki olisi parantanut lasten oikeuksia. Kahdelle äidille syntyneet lapset ovat ensimmäiset elinkuukautensa ilman juridista turvaa: jos vanhemmat esimerkiksi eroavat tai toinen vanhemmista kuolee ennen kuin adoptiota on ehditty tehdä, lapsi menettää oikeuden toiseen vanhempaansa. Tällöin vanhemmalla ei ole oikeutta tavata lastaan eikä myöskään velvollisuutta vastata millään tavalla lapsen elatuksesta.

Onneksi kaatuneen äitiyslain puolesta on nyt syntynyt kansanliike. Kansalaisaloite naisparien lasten oikeudellista aseman parantamisesta aukeaa pian osoitteessa aitiyslaki.fi. Itse aion allekirjoittaa aloitteen heti kun se on mahdollista. Tasa-arvoisen avioliiton säätäminen oli sateenkaariperheiden lapsille upea voittp ja symbolisesti hyvin tärkeää. Ikävä kyllä avioliittolaki ei kuitenkaan korjaa vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä.

Kaiken lisäksi äitiyslaki säästäisi kuntien rahoja, kun adoptioneuvontavelvoite samaa sukupuolta olevien parien kohdalta poistuisi, sekä käräjäoikeuksien rahoja, kun adoptiopäätökset sateenkaariparien osalta vähentyisivät. Erityisen kohtuuton tilanne on naispuolisilla avopareilla, joiden kohdalla sisäinen adoptio ei ole edes mahdollinen. Äitiyslaki ei olisi vienyt lapselta mahdollisuutta vahvistaa juridista isyyttä, sillä lain piiriin olisivat kuuluneet vain hedelmöityishoidoilla naispareille syntyneet lapset. Tämä on laki, joka ei ole keneltäkään pois. Sateenkaariperheiden lapsille se on kuitenkin iso asia.

Kokoomuksen selkärangattomuus naispareille syntyneiden lasten oikeuksien puolustamisessa oli osaltaan myös osoitus konservatiivisten voimien kasvusta kokoomuksen sisällä. Sateenkaariperheiden lapset ansaitsevat samat oikeudet kuin kaikki muutkin lapset. Siksi on meidän velvollisuutemme korjata tämä asia. Sen voi aloittaa allekirjoittamalla kansalaisaloitteen 28.11.

Miksi vain syntymättömän lapsen elämä on perussuomalaisille miehille pyhä?

Lapsen elämän pyhyys tuntuu olevan aika suhteellinen käsite.

Tällä viikolla eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta lääkäreiden ja kätilöiden oikeudesta kieltäytyä abortin tekemisestä. Useat perussuomalaiset mieskansakedustajat ottivat keskustelussa vahvasti kantaa aborttia vastaa. Erityisesti ulkoministeri Soini kertoi olevansa elämän puolustaja ja abortin tiukka vastustaja.

Toasiasiassa lapsen elämän pyhyys näyttää loppuvan siihen kun lapsi syntyy. Perussuomalaisella puolueella oli läpi vaalikampajan kärkitavoitteena oli kehitysavun lakkauttaminen. Nyt kehitysyhteistyöhön tehdään historialliset leikkaukset. Tämän takia Suomen kansainvälinen maine otti valtavan iskun, mutta todellisen hinnan maksavat juuri ne köyhyyteen tai sotien keskelle syntyneet lapset, joiden elämä vielä kohdussa oli pyhää.

Suomi lopettaa lähes kokonaan YK:n lastenrahasto Unicefin rahoituksen. Suomi on ollut maailman kahdeksanneksi suurin rahoittaja Unicefissa. Unicef rokottaa lähes 40 prosenttia maailman lapsista. Rokotusten avulla pelastetaan joka vuosi jopa kolme miljoonaa lasta. Samalla hallitus leikkaa miljoonia euroja järjestöiltä kuten Pelastakaa lapset, Plan ja Punainen Risti. Nämä järjestöt pitävät miljoonat lapset hengissä, kun vanhemmat eivät siihen pysty. He auttavat, kun kukaan muu ei auta.

Abortit eivät ole missään kadonneet kieltämällä. Ne ovat ainoastaan siirtyneet vaarallisempiin olosuhteisiin. Laittomat abortit ovat yksi äitiyskuolleisuuden pääsyistä. Paras tapa vähentää abortteja, on seksuaalivalistuksen lisääminen, ehkäisyvälineiden saatavuuden helpottaminen ja köyhyyden vähentäminen. Abortin vastustajilta harvoin kuulee esityksiä näiden lisäämisestä.

Samat miespoliitikot, jotka kovaäänisimmin vastustavat naisten oikeutta aborttiin elämän pyhyyteen vedoten, ovat ne, jotka eniten vastustavat köyhyyden ja sekasorron keskelle syntyneiden lasten auttamista. Tällainen tekopyhyys tappaa. Se tappaa naisia, jotka joutuvat turvautumaan laittomiin abortteihin. Se tappaa lapsia, jotka jäävät ilman elintärkeitä rokotuksia, vettä ja ruokaa.

Kysymys kuuluukin, miksi ainoastaan syntymättömän lapsen elämä on perussuomalaisille miehille pyhä? Eikö asian pitäisi olla toisin päin?

Lääkärin oikeus kieltäytyä vaikeuttaisi abortin saantia

Naisen oikeutta päättää omasta ruumiistaan on puolustettava viimeiseen saakka. Keskustelemme eduskunnassa paraikaa lääkäreiden ja kätilöiden oikeudesta kieltäytyä abortin tekemisestä. On surullista joutua käymään tätä keskustelua vuonna 2015.

Naisten kohduilla politikointi on kautta historian ollut monien poliitikkojen suosikkiteema ja ulkoministeri Soini osallistuu keskusteluun aktiivisesti. Aihe voi tuntua helpolta, kun ei koskaan joudu niiden vaikeiden päätösten eteen, joita abortin tehneet naiset ovat joutuneet tekemään.

Suomen aborttilainsäädäntö on itse asiassa varsin tiukka, yksi EU:n tiukimpia. Taustalla on epäluottamus naisen omaa arvostelukykyä kohtaan. Pelkkä naisen tahto ei riitä, vaan naisen on aina esitettävä raskauden keskeyttämiselle lääkärin hyväksymä syy.

Kansalaisaloitteen tavoite on vaikeuttaa abortin saantia. Harvaan asutussa maassa se asettaa eri puolilla Suomea asuvat naiset eriarvoiseen asemaan. Se syyllistää entisestään niitä naisia, jotka joutuvat näiden vaikeiden päätösten eteen. Ja samalla se asettaa terveydenhuoltohenkilökunnan vaikeaan asemaan. Kätilöliitto vastustaa aloitetta, naisjärjestöt vastustavat aloitetta ja sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta vastustaa aloitetta.

Aborttilainsäädäntöä ei missään tapauksessa tule kiristää. Oikeus päättää omasta ruumiistaan on yksi suurimmista naisten asemaa parantavista poliittisista päätöksistä.

Abortit eivät katoa niiden saamista vaikeuttamalla tai kielloilla – ne vain siirtyvät vaarallisempiin olosuhteisiin. Laittomat abortit ovat yksi äitiyskuolleisuuden pääsyistä. Paras tapa vähentää abortteja, on seksuaalivalistuksen lisääminen, ehkäisyvälineiden saatavuuden helpottaminen ja köyhyyden vähentäminen.

Olemme antaneet nettikiusaajien pilata internetin

Me olemme antaneet nettikiusaajien pilata internetin.

Tällä viikolla sekä Helsingin Sanomat että MTV ovat ilmoittaneet, että joutuvat sulkemaan kommenttiosiot uutisistaan. Kommentit ovat muuttuneet jatkuvasti aggressiivisemmiksi ja sairaimmiksi. Rasismi ja ihmisviha ovat karanneet käsistä. Nyt kohteena ovat sotaa pakenevat ihmiset, mutta vihan kohde voi olla kuka tahansa.

Tämä on tappio sananvapaudelle ja avoimuudelle. Samalla se kertoo jotain todella surullista meistä suomalaisista. Silti on oikein, että mediatalot yrittävät puuttua uhkailuun ja vihapuheeseen. Keskustelupalstoista on tullut kiusaajien temmellyskenttä, jolla naiset, homot ja maahanmuuttajat ovat jatkuvien hyökkäysten kohteena.

Saan usein viestejä naisilta, jotka kertovat, etteivät enää uskalla kirjoittaa mielipiteitään seinälleni. Naispoliitikkona olen jo tottunut törkeään ulkonäön arvosteluun, haukkumiseen sekä raiskaus- ja väkivaltauhkausviesteihin. Nyt käytävä keskustelu on hyvä muistutus minulle itsellenikin, ettei siihen olisi pitänyt tottua. Se ei ole oikein.

Lienee varmaan paikallaan sanoa ääneen, että lähes poikkeuksetta solvauksia ja uhkauksia lähettävät miehet. Se on julmaa vallankäyttöä ja tapa yrittää vaimentaa naiset poliittisessa keskustelussa. Tähän ei pidä suostua.

Me emme saa antaa kiusaajille valtaa. Siksi tällä sivulla keskusteltaessa on oltava kunnioittava ja asiallinen. Naisvihalle, rasismille ja homofobialle on nollatoleranssi. Aggressiivisuus, haukkuminen ja uhkailu johtavät välittömään bannaukseen. Meidän on vallattava internet takaisin kiusaajilta.

« Older posts