Aika Kabulissa olevien ihmisten evakuoimiseksi alkaa käydä vähiin. Samalla kaaos ja epätoivo Kabulin lentokentän ympärillä pahenee. Suomalaiset poliitikot pohdiskelevat nyt sitä, voiko pakolaiskiintiötä tässä tilanteessa nostaa. Joku voisi kysyä, että jos ei nyt niin koska sitten.

Keskustelua seuratessa tuntuu, että monella on heikko käsitys siitä, mikä pakolaiskiitiö oikeasti on. Samaan aikaan vastustetaan pakolaiskiintiön kasvattamista ja valitetaan siitä, että kriisissä ensimmäisenä näyttävät lähtevän liikkeelle terveet miehet. Pakolaiskiintiö on kuitenkin olemassa juuri siksi, että kriiseissä eivät selviä vain vahvimmat.

Eli mikä pakolaiskiintiö-ohjelma on? YK:n pakolaisjärjestö tunnistaa konfliktissa haavoittuvimmassa asemassa ihmiset tiukasti säädettyjen kriteerien perusteella. Kriteerit perustuvat kohonneisiin suojeluriskeihin, haavoittuvuuksiin ja erityistarpeisiin. Heille annetaan mahdollisuus kiintiöpaikkaan. Nämä ovat juuri niitä haavoittuvimmassa asemassa olevia naisia ja tyttöjä, väkivallan ja kidutuksen uhreja ja erityistä suojelua tarvitsevia lapsia.

YK ei kuitenkaan päätä, keitä maat ottavat vastaan. YK:n pakolaisjärjestö katsoo, ketkä täyttävät kriteerit, mutta kiintiöpakolaisia vastaanottavat maat päättävät itse, kenelle he tarjoavat kiintiöpaikan maassaan. Prosessi on perusteellinen, siihen kuuluu mm. henkilöiden haastatteluja, asiakirjojen läpikäyntiä ja terveys- ja turvallisuustarkastuksia.

Kriisin keskellä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten on kaikkein vaikein päästä turvaan. Pakolaiskiintiö on olemassa juuri heidän auttamiseksi. Paikkoja on kuitenkin hyvin vähän. Alle prosentti miljoonista pakolaisista ympäri maailmaa uudelleensijoitetaan vuosittain.

Jos siis haluamme antaa suojaa kriisien keskellä kaikista heikoimmassa asemassa oleville, keino siihen on pakolaiskiintiö. Kun nyt käynnissä oleva evakuointiprojekti suoraan Kabulin lentokentältä loppuu, eniten apua tarvitsevia ihmisiä on vielä mahdollista tuoda turvaan kiintiön avulla.

Siksi me vihreät esitämme kiintiön nostamista.